Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Luca nap alkalmából – főszerepben a székek

Luca nap alkalmából – főszerepben a székek

Női Szalon

Ha már Luca nap, akkor miről is írjunk, ha nem a székekről! Tóth Adrienn a Studio Trend Interior csapatából összegyűjtött néhány igazán izgalmas ülőalkalmatosságot inspiráció gyanánt, amelyek igazán jól mutathatnak otthonában.

Kezdjük az elején! A néphagyomány szerint december 13.-án, Luca napján kezdték el készíteni a Luca-széket és karácsonyra fejezték be. Ez egy igazán különleges szék volt, amely hét darabból és különböző fából készült el – tölgyből, akácból, kőrisfából, bükkből, fenyőből, hársból, cseresznyéből és gyertyánból faragták. Habár szék, mégsem az otthonokban bútorként funkcionált, hanem az éjféli misén ráálltak, hogy a tömegben megtalálják a boszorkányokat.

Na de napjainkban milyen szerepet töltenek be a székek? A legfontosabb kritériumai a funkcionalitás, a kényelem, praktikum és esztétikum ötvözése. Ezek a bútorok nemcsak ülőhelyet biztosítanak, hanem meghatározzák a tér stílusát is, hozzájárulnak a lakás karakteréhez – lehet az Herman Miller irodai szék, labdaszék, vagy akár egy Barcelona szék. Az ülőalkalmatosságoknak nagy szerepük van a térformálásban, lehetővé téve a személyes kifejezést, valamint testünk formálásában, hiszen a jó szék hozzásegít az ergonómikus testtartáshoz, hogy használója kényelmesen és egészségesen tudjon pihenni vagy dolgozni.

Forrás: Studio Trend Interior

Típus szerint lehet (a teljesség igénye nélkül): étkezőszék, bárszék, karosszék, hintaszék, gyerekszék, függőszék, forgószék, görgős szék, konferenciaszékek, kültéri-beltéri.

Formailag pedig igencsak nagy a választék – ahogy Gombóc Artúr mondaná: lehet kerek, szögletes, magasított, párnázott, fa vagy épp fémvázas, csak hogy néhányat említsek, de persze a tervezők és gyártók folyamatosan kísérleteznek új formai és technológiai megoldásokkal (3D furnér, FSC minősítés, ÖKO-TEX® kárpit), így a választék rendkívül változatos és széles skálán mozog.

Ahogy a kényelmes és stílusos székek körülvesznek bennünket a mindennapokban, érezhetjük, hogy a dizájn és kényelem egységében rejlik az igazi otthonosság varázsa. Legyen szó étkezőszékről vagy bármilyen egyedi székről, egy dolog biztos: ahol a formát és funkciót ötvözik, ott a tér valóban otthonossá válhat.

Ezek a bútorok nem csupán tárgyak, hanem kényelmes szigetek a mindennapi életben, és egyedi formájával mindegyik egy-egy történetet mesél el arról, hogyan válhat egy tér személyessé, ami a saját ízlésünket tükrözi, a történetünkről mesél: például egy öblös karszék az olvasó sarokban, egy design darab a szivarszobában,  vagy egy intarziával díszített biedermeier szék (amit a dédimamától örököltünk), az étkezőben.

Úgy gondolom, az otthon kialakítása mindig is olyan művészet volt, amelyben a kényelem és dizájn egységét tapasztalt lakberendező tervezők alkotják meg, hogy minden pillanatban otthon érezzük magunkat.
Szüksége lenne néhány tippre, hogy milyen az ideális szék az otthonába? A Studio Trend Interior csapata szívesen segít, hogy hol és milyen széket válasszon, és szívesen segít otthona megtervezésében!

**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Forrás: Canva és Studio Trend Interior
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet