Főoldal Divat & Szépségápolás A ligetszépe olaj – 3 ok miért használd 40 év felett

A ligetszépe olaj – 3 ok miért használd 40 év felett

Női Szalon

Három ok és három tipp, miért és hogyan érdemes beépíteni a ligetszépe olajat a bőrápolási rutinunkba 40-50 év felett?

Nem véletlen, hogy a növényi olajok a bőrápoló készítmények igen kedvelt összetevői közé tartoznak. A bársonyos, bőrlágyító olajok magas hatékonysággal segítik elő, hogy bőrünk puha és selymes tapintásúvá váljon.

A nem komedogén – vagyis a pattanásokat nem képző, a pórusokat nem eltömítő, illetve nem zsírosító – olajok közül a ligetszépe olaj kétségtelenül az egyik leginkább figyelemre méltó, bár nem annyira közismert, mint például a nemesített „hasznos kender”-ből nyert Cannabis Sativa olaj vagy az argánolaj. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokunk számára még nem megszokott a ligetszépe olaj használata. Kevesen vagyunk tisztában hatásosságával, és azokkal a szépségápolási előnyökkel, amelyekkel az érett bőr fiatalon tartását, arcbőrünk egészségét és kortalan kinézetét biztosítja.

Mi is ez a ligetszépe olaj?

 A ligetszépe olajat az esti kankalinok egyik fajtájának, az Oenothera biennis néven is ismert virág magjából vonják ki. Ez a kisebb méretű, éjszaka virágzó növény Észak- és Dél-Amerika területein honos, amelyet a hagyományos és népi gyógyítás egyaránt alkalmazott hosszú évszázadok folyamán. Sőt, történelmi feljegyzések támasztják alá, hogy az amerikai őslakosok ezt a virágot használták fel különféle zúzódások és bőrirritációk kezelésére. Az 1600-as években a ligetszépe olaj utat tört magának az európai kontinensen is, ahol amolyan csodaszerként tartották számon, amely szinte mindenre gyógyírt jelentett, így a bőr egészségével kapcsolatos problémákra is.

Manapság a ligetszépe olaj rendkívül népszerű alkotóeleme a bőrápoló termékeknek.
Több kutatás is egyértelműen alátámasztja, hogy a ligetszépe olaj külsőleg történő alkalmazása kiemelkedő szerepet játszik bőrünk minőségének és szépségének fenntartásában, így a bőr kiszáradásának megakadályozásában, valamint a bőrfelszín egyenetlenségeinek eltüntetésében is. Ezek a szemmel látható javulások a ligetszépe olajban megtalálható esszenciális zsírsavak magas koncentrációjának köszönhetőek, ilyenek például a gyulladáscsökkentő omega-6 zsírsavak, valamint a linolsav (vagy linolénsav), amely kulcsfontossággal bír a bőr védőrétegét támogató ceramidok szintézise során. A ligetszépe olaj ezenfelül  olyan flavonoidokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hatékony védelmet nyújtanak bőrünknek az ártalmas külső behatásokkal szemben.

Ligetszépe olaj bőrünk hidratáltságáért

A ligetszépe olaj talán legismertebb tulajdonsága, hogy csökkenti a bőrszárazság tüneteit. A bőrápoló készítmények a ligetszépe olaj bőrpuhító tulajdonságait használják fel, amelyek kedvezően befolyásolják a bőr teljes szerkezetét, ezáltal biztosítva a simaságot és puhaságot bőrünk felületén. Ugyancsak ennek az olajnak tulajdonítható, hogy magába zárja a nedvességet, így minimalizálja bőrünk vízveszteségét, amely a bőr vízháztartásának legmegfelelőbb működését eredményezi. Ahogyan azt különféle tanulmányok is megerősítik, a ligetszépe olaj hatékonyan kezeli az atópiás dermatitiszt, amelyet száraz, berepedező és viszkető bőrfelület jellemez. A készítmény különösen hatékony, ha a ligetszépe olaj mellett avokadó olajat és glicerint is tartalmaz.

Tipp #1

A ligetszépe olajat tartalmazó, nem komedogén, kímélő arctisztítók minden bőrtípusra megfelelőek. Gyengéden távolítják el az arcunkra lerakódó szennyeződéseket, sőt a vízálló alapozókat is, méghozzá anélkül, hogy szárítanák a bőrünket. Használatuk minden este javasolt, a puha és rugalmas arcbőr fenntartásáért.

Ligetszépe olaj az öregedés jeleinek eltüntetéséért

A bőrápoló szerek elsődleges rendeltetése, hogy megvédjék bőrünket az olyan külső, káros behatásokkal szemben, mint amilyen például a szennyeződés, vagy az UV-sugárzás. Ahhoz, hogy ezek a készítmények megfelelően elláthassák feladatukat, olyan támogató tápanyagokra is szükségük van, mint amilyenek az esszenciális vitaminok, a víz, és az olyan lipid-gazdag zsírsavak, mint amilyen a linolsav. A linolsav a bőr vízháztartásának fenntartását biztosító legjobb minőségű és összetételű zsírsav, amely a bőr szerkezetének és funkciójának optimális működését segíti elő. A linolsav hiánya szemmel is érzékelhető tüneteket okoz, ilyen például a bőrszárazság, illetve az elöregedő bőrfelszín. Az egészségtelen és alultáplált bőr sokkal sebezhetőbbé válik a káros külső behatásokkal szemben, ami a bőr idő előtti öregedéséhez, ráncok és a szemkörnyéki szarkalábak kialakulásához vezet.

Tipp #2

A szem környékének kezelésére ajánlott, ligetszépe olajat tartalmazó készítmények éjszakai alkalmazása elősegíti a sötét karikák és a szem alatti, puffadt „táskák” eltüntetését. Este, lefekvés előtt egy vékony kis réteg felvitele a szem alatti területre és a szemüreg környékére, reggelre friss és fiatalos tekintetet biztosít.

Ligetszépe olaj a bőr színtónusának megtartásáért

A bőr elszíneződését több minden is okozhatja, köztük a túlzott napozásból eredő napfénykárosodás, a bőrgyulladás, vagy életünk természetes velejárója, az öregedés. Azokban a bőrápolási termékekben, amelyeknek elsődleges célja a bőr elszíneződésének enyhítése, igen gyakran fellelhető a C-vitamin, azonban több tanulmány is azt bizonyítja, hogy a ligetszépe olaj ugyancsak csökkenti a bőrelszíneződések megjelenését és mértékét.

Tipp #3

Az egészséges és fiatalos bőrszövet finom kialakítását nagymértékben segíti elő a ligetszépe olaj, különösen akkor, ha olíva eredetű szkvalánnal és levendulaolajjal elegyítik.

A ligetszépe olajnak tehát sok előnyös tulajdonsága van, és 40/50 év felett mindenképpen érdemes kipróbálni! A bőrünk meg fogja hálálni!

Neked ajánlott >
10 természetes módszer ráncok ellen
Neked ajánlott >
Ne csak a testedet, az arcodat is tornáztasd!

**********

Források: képek/Canva, itt és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Neked ajánlott - Olvass tovább