“Mint a jó bor…” – Oksana Chusovitina, a legendás tornász

Női Szalon

Nehéz búcsút inteni valaminek, amit nagyon szeretünk csinálni, de a negyvenhat éves tornász, Oksana Chusovitina tudta, hogy az ő életében eljött ez a pillanat.

A tokiói olimpián Üzbegisztánt képviselő Oksana immár nyolcadik olimpiai versenyén bemutatott gyakorlata végén állva tapsolt a közönség.

A tornászközösség által kedvesen csak Chusónak becézett Oksana a sportág elismert alakja nemcsak a mögötte álló hosszú sportkarrierje, hanem kimagasló eredményei miatt is. Egy olyan sportágban sikerült bizonyítania, hogy a kor csak egy szám, amelyben évről évre egyre fiatalabbak lépnek a szerekhez.

Oksana az 1992-es barcelonai nyári olimpia óta vesz részt a játékokon; akkor még a Szovjetunió színeiben versenyzett. A szovjet Egyesült Csapatnak mind a női, mind a férfi versenyzői tornában akkoriban sok aranyérmet nyertek összetettben.

Oksana 2002-ben Németországba költözött, miután a fiát, Alishert leukémiával diagnosztizálták, mivel ott kapott kezelést. 2006-ban német állampolgár lett, és az ország iránti hálája kifejezéseként Németországot képviselte a 2008-as pekingi olimpiai játékokon, ahol ezüstérmet szerzett.

2013-ban ismét üzbég színekben indult. A férje, Bakhodir Kurbanov szintén olimpikon, ő 1996-ban és 2000-ben képviselte hazáját kötöttfogású birkózásban.

Oksana történelmet írt a 2016-os Rio de Janeiróban megrendezett olimpián, mivel akkor ő lett az első tornász, aki hét olimpián is részt vett.

A 2018-as Ázsia-játékokon is rekordot állított fel az általa nyert ezüstéremmel, ugyanis ekkor pedig ő lett a játékokon érmet szerző legidősebb tornász.

Forrás: AP Photo/ Rebecca Blackwell

Oksana tizenhét világbajnokságon összesen tizenegy érmet nyert. Ezenkívül öt elemet neveztek el róla, miután ezeket ő mutatta be elsőként egy világbajnokságon vagy olimpián.

Amikor 2020-ban a világjárvány miatt elhalasztották az olimpiát, Oksana megfogadta, hogy még vár egy évet a visszavonulással, és a következő évben még versenyezni fog.

„Fontos a fokozatosság, hogy lássam, mennyit bír még fizikailag a testem – mondta a játékok kezdete előtt. – Persze, mindig többet akarok, különben már nem is edzenék.”

Oksana a tokiói olimpia selejtezőkörében az ugrásával 14,166 pontot szerzett, ami sajnos nem volt elég a következő heti döntőbe való továbbjutáshoz.

A gyakorlata bemutatását követően a majdnem üres csarnokban ülő versenytársai és a pontozóbírók éljenezve ugrottak talpra és fényképezték az olimpia sztárját.

A tornász ezek után rá sem nézett a pontszámára.

„Nagyon szívmelengető volt. Örömkönnyek szöktek a szemembe, mivel oly sokan és olyan régóta támogatnak engem – mondta. – Anélkül, hogy rápillantottam volna az eredménytáblára, nagyon büszke és boldog voltam. Ezennel búcsút intek az élsportnak.”

Oksana többek között azért vonul vissza, hogy több időt tölthessen a családjával, hogy „csak” anya és feleség lehessen.

A tokiói olimpián szereplő többi tornász mind felnéznek rá, akik közül sokan fiatalabbak Oksana huszonkét éves fiánál. Az Egyesült Államok női tornászcsapatának sikerült egy közös képet is készítenie a legendás tornásszal.

Forrás: USA Gymnastics Instagram

A csapat megosztotta a képet az Instagramon, és ezt írta hozzá:

„A lányoknak sikerült elcsípniük gyakorlás közben egy fotó erejéig Oksana Chusovitinát, aki éppen a rekordnak számító nyolcadik (!) olimpiáján való szereplésre készül fel. Az ő szavait idézve: “Mint a jó bor, az idő múlásával én is egyre csak jobb leszek.”

Oksana is az Instagramon osztotta meg az utolsó olimpiájával kapcsolatos érzéseit:

„Nagyon nehéz erről beszélnem, azért azt hittem, hogy könnyebb lesz” – írta ki angolul és oroszul is.

Azt mondta, hogy élsportolói karrierje bővelkedett hullámvölgyekben- és hegyekben, hullatott öröm- és bánatkönnyeket, de egyetlen másodpercre sem bánta meg, hogy belevágott.

Mi is megemeljük a kalapunkat Oksana Chusovitina előtt. A tornában bizonyított kiválóságával és a sport iránti szeretetével örökre beírta magát a sporttörténelembe.

A lenti videóban visszanézhetjük Oksana Chusovitina valamennyi olimpiai szereplését:

*********
források: kiemelt kép/Loic Venance/AFP Getty Images és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Joan története – sikeres életmódváltás 70 felett

Női Szalon ajánló