“A fiatalság nem korfüggő” – az “érett” fotóprojekt

Női Szalon

„A fiatalság nem korfüggő” – a Ripe („érett”) fotóprojekt ezt kívánja mindenki számára nyilvánvalóvá tenni. E művészeti akció keretében olyan érett korú nőkről készültek nagy hatású fényképek, akik még mindig gyönyörűek, aktív életmódot folytatnak, és, ami a legfontosabb, méltósággal megbékéltek ráncaikkal és a korukkal. Ezekben az időkben, amikor az öregedés nyomait eltüntető kozmetikai beavatkozásokat és a ránctalanító krémeket úgy hirdetik, mintha azok az ételhez hasonló fontossággal bírnának, ez a témaválasztás egyértelműen a mai trendtől való elszakadásként értelmezhető.

E művészi porték készítője Natalia Evelyn Bencicova  fiatal, vizuális kreatív digitális fotós, Pozsonyból, Szlovákiából, aki a Bécsi Iparművészeti Egyetem Fotó- és Képzőművészeti Karán tanult.

A fiatalság nem korfüggő. Egy erős személyiség mindig erős marad az idő múlásától függetlenül. Bátor, különleges és nagyszerű nőket kapok lencsevégre, olyan hölgyeket, akik nem félnek megmutatni természetes szépségüket és valódi korukat. A fényképeken a múzsáim különleges egyéniségét igyekszem megragadni. Attól függetlenül, hogy a modelljeim nagyon is különböző háttérrel rendelkeznek, mindannyian büszkék arra, akik. Minden egyes ősz hajszál és ránc egy különleges élettörténetet rajzol ki. Ezek a nők csak nevetnek a társadalmi előítéleteken, és korfóbia helyett az élet ünneplése jellemző rájuk. – Natalia Evelyn Bencicova

  1. Mennyi időt vett igénybe a projekt megvalósítása?

„Szokás szerint nem tűztem ki a magam számára egy konkrét határidőt. A Ripe projekt egy még befejezetlen, a mai napig is folyamatban lévő projekt. Különlegesszemélyiség-gyűjtőként tekintek magamra, és hagyom, hogy teljes mértékben ezek a nők inspiráljanak. Minden egyes fotózás alkalmával valami teljesen új dolgot fedezek fel a projekt alapgondolata és témája kapcsán. Kérem, ha ismernek bárkit, aki az eddig elmondottak alapján fényképalany lehet, tudassák velem, minden ötletre nyitott vagyok.”

  1. Honnan jött ez az ötlet?

„Bár még fiatal vagyok, de én magam is érzem az öregedéssel kapcsolatos hatalmas társadalmi nyomást. A divattal és szépségápolással kapcsolatos magazinokat lapozgatva úgy tűnik, mintha gyakorlatilag nem is léteznének negyven feletti nők. A ráncokat és az idő múlása által okozott más természetes változásokat nemkívánatosnak és szégyenletesnek tartják. Így nem is csodálkozhatunk azon, hogy a közösségi nyomás hatására sok nő depressziós és lehangolt lesz, miután nem képesek elfogadni a kinézetüket, és nem merik magukat megmutatni. Ezért döntöttem úgy, hogy olyan büszke női karakterek mutatok meg, akik nemcsak gyönyörűek, hanem a mai napig aktívak is: művészek, üzletasszonyok, egyetemi tanárok, vagy még mindig dolgoznak, továbbá anyák, nagymamák vagy esetleg dédnagymamák. A belőlük sugárzó erő és szépség már-már elhalványítja méltóságteljes külsejüket, és bizonyítja, hogy az idő múlása akár még az előnyünkre is válhat, ha az időnket és az életünket sikerül megfelelően töltenünk és élnünk.

E projekt kapcsán inkább dokumentarista megközelítést alkalmaztam. Annak ellenére, hogy általában beállított fényképeket készítek, most igyekeztem a lehető legkevesebb instrukciót adni a modelljeimnek és teljes mértékben elhagyni az utómunkát. A múzsáimra van bízva az arckifejezésük, mozdulataik, sminkjük és a ruháik megválasztása is.

Úgy érzem, hogy nem lenne jó, ha ezzel kapcsolatban én adnék tanácsot nekik. Fontos, hogy megtaláljuk a magunk útját, hogy olyan világot teremtsünk, amelyben szeretnénk élni, és hogy mindent beleadjunk a művészetünkbe/munkánkba. (Az utolsó bölcsességgel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy nem szeretem a művészet és a munka szavakat, mivel nem használnám egyik kifejezést sem a fényképészetemre, mivel az szerintem inkább valahol e kettő között van.)

Az egyik kedvenc idézetem, de sajnos nem tudom biztosan, hogy ki mondta, talán én, a következő:

Az örömmel elpazarolt idő nem elvesztegetett idő. Az idő a legértékesebb, amit az ember eltölthet.

 

forrás: fotók: Natalia Evelyn Bencicova,  Stylist: Dogukan Nesanir (Berlin), Nina Ford (Szlovákia)
Haj és smink: Francesca Maffi (Berlin), Martina Petakova (Pozsony)
Asszisztensek: Shira Kela (Berlin), Aneta Balazova (Pozsony)
Modellek: Jutta, Anna, Sona, Marta, Aurelia, Darina, Milota
innen

***********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Női Szalon ajánló