Lelkesítő történet egy természetfotós házaspárról, akik legyőzték a lehetetlent

Női Szalon

Uri és Helle Løvevild Golman dán természetfotósok annak szentelték életüket, hogy a világ különböző tájain élő állatok szépségére irányítsák rá a figyelmet. A házaspár együtt már beutazta a földet az Északi-sarktól Afrikáig azért, hogy olyan állatokat fotózzanak, amelyek rövid időn belül nagy eséllyel kihalnak. Azonban néhány évvel ezelőtt Afrikában egy szörnyű eset más irányba terelte az életüket.

Mindkét fotós már fiatal korától kezdve vonzódott a természethez. Helle fiatalabb korában sokat vitorlázott a családjával együtt kis vitorlásukon, a dán vizeket szelve. Ezeknek a gyerekkori kalandoknak köszönhetően szerette meg az aktív, természetközeli életmódot, és a természet szeretete is ekkor alakult ki benne, amely idővel egyre csak erősödött. Miután közel-keleti archeológia szakon egyetemi végzettséget szerzett, és Afrikában vadőrképzésen vett részt, vadvilágvezetőként az elmúlt húsz évben mind a hét kontinenst bejárta. Afrikában vezetett szafarikat, de északi- és déli-sarki hajós expedíció vezetője is volt már. Mindig nála van a fényképezőgépe, 2013-ban lett profi fotós.

Uri Dánia vidéki részén nőtt fel, és gyerekkora óta mindig is úgy érezte, hogy nem tud a természet közelsége és kaland nélkül élni. Valósággal rajongott Sir David Attenborough-ért és Jacques Cousteau-ért. Először tizenkét éves korában fogott fényképezőgépet a kezébe, amelyet azóta sem tett le. Grafikusi múltjának nagy hasznát vette könyvei kiadásakor, amelyekben az Északi-sarkon, Indiában és Afrikában készített képeit gyűjtötte össze. A Tiger Spirit című könyve 2011-ben elnyerte a WWF Panda Book címét, amely díjat XVI. Károly Gusztáv svéd király adott át neki.

Miután összeismerkedtek egy expedíción, egymásba szerettek, és Helle profi fotósként csatlakozott Urihoz, majd mindketten a National Geographic magazinnak kezdtek dolgozni.

2017-ben a pár harmadik alkalommal utazott Gabonba, ezúttal egy dokumentumfilm készítése céljából. Egyik nap a helyi piacon Urit váratlanul megtámadta egy szélsőséges, aki tízszer döfte bele a kését. Bár eltalálta a szívét és a máját, egy fő artériát is elvágva, Urinak még sikerült visszavernie a támadóját. A férfit azonnal kórházba szállították, életveszélyes állapotban. Kilenc nappal később egy német repülő hazaszállította őket Dániába, ahol Uri intenzív osztályra került.

Amikor magához tért, nem tudott beszélni, nyelni és járni, így az orvosok nem kecsegtették semmi jóval. Ennek ellenére két és fél éves intenzív rehabilitáció után a házaspár visszatérhetett az otthonába. Uri újra beszél, tud nyelni, és már a karjait is tudja mozgatni, sőt lassan-lassan újra megtanul járni is. A házaspár, bámulatos módon, még e megpróbáltatások közepette sem veszítette szem elől a vadon élő állatok megsegítésének célját.

A rehabilitáció alatt pedig elkészítettek egy, az életművüket felölelő, lenyűgöző könyvet egy közeli barátjuk segítségével, aki a képek kiválogatásában működött közre. Ebben a Wild című kiadványban a házaspár hét kontinenst bejáró huszonöt expedícióján készült legszebb és legnagyobb hatású képei kerültek bemutatásra. Az „amit szeretünk, azt megóvjuk” filozófiájuk szellemében összeállított könyvet az általuk az expedíciók során felkutatott valamennyi állathoz írt szerelmes levélnek is lehet tekinteni.

A mindenre elszánt pár elindította a saját vadvilág-alapítványát, a Wild Nature Foundationt is. Terveik szerint e jótékony célú szervezet révén meglévő természetvédelmi, természet-helyreállítási és szakpolitika-kidolgozási projekteket hoznak létre és támogatnak majd. Bár immár nincsenek kint a terepen fotósként, mint korábban, a tapasztalatukat és tudásukat jelenleg is arra használják, hogy változást hozzanak a világba.

„Hiszünk a sikertörténetek és a kifejező képek erejében. Ezen a bolygón minden mindennel összefügg; ezt a bonyolult rendszert alkotó, a biológiai sokféleséget létrehozó élővilágot meg kell óvnunk. Ha ezt elpusztítjuk, akkor megakasztjuk az élet természetes körforgását és tönkretesszük a saját jövőnket is. Sajnos mi, emberek már régen elfelejtettük a természettel való együttéléshez szükséges ősi bölcsességet. Újra összhangba kell hoznunk azt, amit a szívünk és az agyunk diktál! És a szeretet, a világot átható és hajtó erő segítségével átírhatjuk a bolygónk jövőjét.”

 

Források és képek: itt és itt

***********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Női Szalon ajánló