Kiállítás ajánló – Keleti Éva a színészlegendák fényképésze

Női Szalon

Nagy rajongója vagyok a fotóművészetnek és ezen belül a portréfotók a kedvenceim. Keleti Éva Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Táncsics Mihály-díjas, Prima Primissima-díjas fotográfus fényképeit már régről ismertem, de kiállításon 2016-ban láttam először csodálatos alkotásait.
Ez a Magyar Nemzeti Múzeum Kontakt – Keleti Éva fotói című tárlata volt, ahol a nagy közönség előtt addig még ismeretlen 85 felvételét állították ki.
Már akkor elvarázsolt képeinek hangulata, elevensége, könnyedsége, egyszerűségükben rejlő zsenialitásuk. Keleti Éva mindig fontosnak tartotta, hogy művei tükrözzék a képen szereplők lelkét, személyiségét. Így fotóin az arcok, tekintetek beszédesek, a legendás művészeket közel érezzük magunkhoz.

Így mondanom sem kell, hogy nagy örömmel töltött el, amikor tudomást szereztem a Műcsarnok új Élet/Kép  Keleti Éva retrospektív című kiállításáról, amely 2019. december 11. és 2020. február 2. között lesz látogatható.

A Műcsarnok ajánlójában a következő olvasható:

Kivételes időutazásra invitáljuk a nézőket Keleti Éva hat évtizednyi életművét bemutatva. A pálya színe-java az 50-es évektől máig: eleven riportok, groteszk életképek, bravúros táncfotók, sztár portrék, lélekbúvár arcképek. Irodalom, színház, zene. Minden, ami kultúra és élet.
…E páratlan alkotói arcképet nemcsak több száz bemutatott művével rajzoljuk meg. A történeti, szakmai háttér mellett a személyes, családi mozzanatokat fölvillantása teszi a képes időutazást nagyon is maivá és szinte varázslattá.

Keleti Éva hosszú kihagyás után pár évvel ezelőtt, mobiltelefonját használva kezdett el újból fotózni egy kórház kórtermében, ahol tartós, súlyos betegséggel küzdő férje feküdt. A telefont később felváltotta a digitális fényképezőgép és már ezzel készítette friss fotóit, amelyek közül sokat az Élet/Kép című tárlaton is megtekinthetünk.
Az új technikával ugyan megbarátkozott, de a Fidelionak adott interjújában markáns véleményt fogalmazott meg a közösségi oldalakon megjelenő agyonretusált képekről.

Ezek szörnyűek, csak az alanyok lelke nincs rajta!
Nem akarom bántani a kollégáimat, de én nem szeretem, amikor addig retusálnak és tökéletesítenek egy képet, amíg azon egy ránc sem marad. Miért kell ezt? Mindenki tudja, hogy az illető 20, 30, vagy akár 60, 70 éves
.”

Keleti Éva fotográfus képeiben ott tükröződik szenvedélye, kíváncsisága, szeretete, egyedi látásmódja és alanyai lelke, egyénisége, érzelmeik… és ettől egyedülállóak, kivételesek alkotásai.

Neked ajánlott >
Gilbert Bécaud, Nathalie és a Puskin kávéház

A kiállítás mellett ajánlom még Árpási Zoltán könyvét: A fotográfia bűvöletében – Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel.
Életművéből igen nehéz kiragadni egy-egy fényképet, de válogattam párat a személyes kedvenceimből:

Törőcsik Mari, Tordy Géza, Kállai Ferenc 1968

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán 1971

Törőcsik Mari, Psota Irén, Ruttkai Éva

Hofi Géza 1969

Lakatos Gabriella 1960

Gábor Miklós 1983

Tordai Teri 1965

Jávor Pál 1958

Béres Ilona

Képek és források: Keleti Éva fotóművész valamint részletek a Magyar Nemzeti Múzeum Kontakt-Keleti Éva című tárlatáról, www.mucsarnok.hu és www.fidelio.hu

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Női Szalon ajánló